Kafeterija PROLAZ

Description

Description

U kafeteriji Prolaz sve je podređeno uživanju pre svega u vrhunskoj kafi, ali i ništa manje kvalitetnom pivu i vinu. Kafić u kome nema glasnog televizora i još glasnije ekipe iz kladionice koja čeka iz „keca u iks“. Lokal u kome petkom i vikendom nema klinaca koji su došli da se uz jeftino piće pripreme za izlazak. Gde se tek ponekad čuje zvuk mlina za kafu, koji je samo priprema za uživanje u onom pravom, autentičnom ukusu kafe koji nećete naći nigde drugde na Banovom Brdu.

Speciality kafa

Posebnost kafe koju služimo u Prolazu ogleda se u tome što je reč o znatno kvalitetnijim vrstama u odnosu na masovne, komercijalne brendove. Mi biramo takozvane „speciality“ vrste kafe koje su zbog specifičnog načina gajenja i pripreme daleko ekskluzivnije od regularnih kafa koje možete popiti svuda. Ove kafe po pravilu sadrže 100% Arabica sortu koja je najvišeg kvaliteta i ne mešaju se sa manje kvalitetnom Robusta sortom. Kome znači, status „speciality“ kafe mogu dobiti samo ona zrna koja su na berzi ocenjena od 80 do maksimalnih 100 poena.

Ipak, da bi neka kafa bila vrhunska, nisu dovoljne samo cifre, poeni i procenti, već je u pitanju znanje i posvećenost detaljima tokom celog proizvodnog procesa. Priča počinje bukvalno od farmera koji seje i gaji kafu, preko berača koji za speciality kafe uvek biraju cela i zrela zrna, pa do posebnih procesa obrade koji daju onaj finalni šmek ukusu. Na kraju svega, gajenje i odabir ne znače ništa ukoliko tu kafu nema ko da pripremi na pravi način. U kafeteriji Prolaz možete da vidite kako se priprema vrhunska kafa od najboljih zrna, počev od mlevenja, kuvanja pa sve do sipanja u šolju. Svaki poslužilac je prošao obuku kako bi gostima na pravi način doneo neki od autentičnih ukusa kafe koje dolaze iz Brazila, Etiopije, El Salvadora, Kenije, Nikaragve i Kosta Rike.

Pivo, vino i još ponešto

Iako se u Prolazu sve vrti oko kafe, nije da je to baš jedino što kod nas može da se popije. Ne, nemamo Koka-Kolu, Šveps i gusti sok od breskve. Umesto toga, imamo pivo i vino, a kada smo pravili ponudu rukovodili smo se istim načelima kao i kod izbora kafe – vrhunski kvalitet i originalnost. Zato smo odabrali domaće pivo KAŠ koje se proizvodi isključivo od visokokvalitetnog hmelja, nefiltrirano i nepasterizovano. Trenutno je u ponudi točeno American Pale Ale pivo, a o punoći ukusa ne vredi da pričamo – to morate da dođete kod nas i da probate. Vinom nas snabdeva vinarija Maurer iz Hajdukova koja se bavi proizvodnjom organskih vina još od 1994. godine, a imaju tradiciju dugo gotovo 100 godina. Oko 80 odsto sorti grožđa od kojih prave vino su autohtone sorte koje potiču iz severne Srbije i sa juga Mađarske.

Za kraj, posle kafe i alkohola, dobro dođe Detox voda, za vitalnost, energiju i zdravlje. Pravimo je tako što ostavimo vodu par dana u tegli sa voćem i povrćem i onda je služimo. Trenutno su aktuelni limun, nana, đumbir i krastavac, a asortiman će se menjati u zavisnosti od godišnjeg doba.

Dakle, potrudili smo da naš Prolaz bude po svemu originalno i jedinstveno mesto na Banovom Brdu, ali i u Beogradu. Vremenom ćemo proširivati ponudu i uvoditi nove stvari, ali budite sigurni da nikada nećemo odstupiti od toga da kafeterija Prolaz bude udobni kutak za opuštanje i uživanje u vrhunskim ukusima.

[instagram-feed showheader=false id=”1723390786″]

Contact

Contact

Additional Information

Additional Information
 • Pon - Pet:
  8:30 am-11:00 pm
 • Subota
  8:30 am-11:00 pm
 • Nedelja
  8:30 am-11:00 pm
 • Wi-Fi
  Da
 • Pet friendly
  Da
 • Parking
  Ulični parking

Ratings

Kafeterija PROLAZ

0

0 Total
Morate biti registrovani kako bi postavili kometar, sliku ili dali ocenu
0.0%
No data found